crowley34

Алистър Кроули

Алистър Кроули – Биография

img_333502_2137244_l

Алистър Кроули (12 .10.1875 -1.12.1947) ,роден като Едуард Александър Кроули и известен още като Брат Пердурабо и Великият Звяр е бил влиятелен английски окултист,астролог, мистик и церемониален маг ,отговорен за създаването на философията на Телема. Той е бил успешен в различни други области като алпинизъм, шах и поезия. Според някои непотвърдени данни е бил и шпионин на британското правителство. В ролята си на създател на Телемитския път ,той е бил виждан от мнозина като пророк на Новия Еон на египетския бог Хор в ранните години на 20ти век.

Роден в богато семейство на хора от висока класа,като млад мъж той е станал влиятелен член на езотеричният Херметичен Орден на Златната зора и се е сприятелил с неговият лидер Самуел Лидъл Макгрегър Мадърс.В последствие той попада под въздействието на своят Свещен Ангел Хранител,когото той нарича Айвас. И когато пребивава в Египет през 1904 година ,той получава текст,известен като Книга на Закона,въз основа на която създава своята мистична система,известна като Телема. Той дори създава свое езотерично общество,известно като Аструм Аргентум,а по-късно по ред обстоятелства попада във О.Т.О(Ордена на Темплиерите от Ориента) и става негов лидер. В Кефалу той създава окултна комуна ,известна като Абатството на Телема ,която той е управлявал от 1920 до 1923.След като е напуснал Кефалу,той се връща в Британия ,където е развивал Телема до своята смърт.

Кроули е смеел да критикува открито и остро „моралните и религиозните норми на своето време“ .Той е бил свободомислещ ,базирайки се на основното правило на своята мистична система “ Прави каквото Волята ти повелява“.Това го е направило едновременно много известен и също така много отхвърлян и презиран от популярната преса .Обявили са го за „най-греховният човек на света“.

Кроули останал влиятелна фигура и е смятан от огромен брой хора за най-влиятелният окултист на всички времена.През 2002 година ,ВВС прави анкета ,от която изводът е шокиращ :той е 73тият най-велик британец на всички времена! Бележки към Кроули могат да се намерят от редица писатели ,музиканти и филмови продуценти,той е бил също цитиран като ключова фигура в много езотерични групи,всред които ще бъдат Джими Пейдж ,Кенет Грант ,Джак Парсънс ,Джералд Гарднър и Осман Спеър.

Ранни  години 1875–1894

Кроули е роден малко преди полунищ на 12.10.1875 година. Неговият баща е бил инженер ,а майката е родом от Девоншир – Съмърсет. Тъй като е бил особено дете,майка му го е наричала „Звярът“ ,имайки предвид под това прозвище Антихристът от Откровението на Йоан ,поради което Кроули е изпитвал презрение към нея. Баща му е бил Квакер и свещеник в християнската деноминация Братството от Полимот. С него Кроули е поддържал добри отношения – него той описва като „герой и приятел“.Учил е няколко години в Кебридж ,след това продължава в Колежа Малвърн и Училището Тонбридж.Когато баща му умира от рак, Кроули наследява цялото семейно имущество.

Университет 1895–1897

young-aleister-crowley

В Кембридж ,Кроули изучава философия ,но малко по-късно с подкрепата и одобрението на неговият учител,той започва да изучава английска литература.През свободното си време се е занимавал много активно с алпинизъм.Друго негово хоби е била поезията и е писал много поеми и стихове.В разгара на неговите студентски години, той е водил и бурен сексуален живот.

Първото си мистично преживяване той е имал през 1896.Тогава започва да чете книги за окултизма и мистицизма и също така други негови любими теми са алхимията и магията.

Златната Зора 1898–1899

През 1898 Кроули пребивава в Швейцария ,където се запознава с алхимикът Юлиан Бейкър.Бейкър запознава Кроули със Джордж Сесил Джоунс , който е член на Херметичният Орден на Златната зора,където Кроули приема инициация и получава своето магическо име Брат Пердурабо,което в буквален превод означава „ще издържа до край“.Алън Бенет е негов учител и наставник в тази традиция и го запознава с церемониалната магия.

Масон  33та степен в Мексико 1904

crowley34

Докато е пребивавал в Мексико, Кроули е станал член на Старият и Приет Шотландски ритуал и дори е бил достигнал 33та степен.

Ordo Templi Orientis 1912–1913

baphomet11

Създадено е миналия век от няколко видни немски индустриалци и масони-Карл Келнер,Теодор Ройс и др. Теодор Ройс е бил последовател също така на

възродената ложа на Баварските Илюминати.Интересен и значим факт за отбелязване е,че швейцарският психиатър ,основател на видната школа по аналитична психология Карл Юнг е бил член на швейцарското О.Т.О.

Целта им е била да създадат магически орден,базиран на най-високите масонски степени на Обредите на Мемфис и Мизраим,които да …“учат на розенкройцерските доктрини на Херметичното Братство на Светлината“.Или с други думи още един вариант на Херметичния орден на Златната Зора,създадена от Макгрегър Мадърз и Уин Уескот.

Но всичко се променя до появата на Алистър Кроули. До момента той е бил член на Херметичния Орден на Златната Зора,но напуска,защото изпада в конфликтс членовете му,заради неговите магически сексуални практики.Започва да публикува собствените си трудове и на тях се натъкват Келнер и Ройс.До този момент членовете на ОТО и Кроули не са имали никакъв контакт.

Ройс и Келнер виждат в неговите трудове най-ревниво пазените тайни на ОТО ордена,а и доста от масон ските символи,които „не е трябвало да виждат бялсвят“.Решават,че някой ги шпионира,едва ли не и започва да издава тайните.Но колко странно е било, като са разбрали,че Кроули не е имал нищо общо с тях и всъщност е публикувал „своите прозрения“.

Та те нямали избор,освен да го поканят.И така ОТО се превръща в „един орден създаден през Стария Еон,но приема и развива идеите на Новия“.

Степените на израстването в ОТО са подобни на масонството.По един илидруг начин те са си останали свързани.Докато във средите на масонството жени не се приемат,то във парамасонските ордени (като Източна Звезда например)това не е така.Такъв е и случаят с ОТО.

Египет и Книга на Закона 1904

stele_of_revealing_front

През 1904г Кроули и неговата жена Роза пребивават в Египет под псевдонимите Принц и Принцеса Шиноа Кан.Там Роза забременяла и един ден изпада в транс,като получава послание за Кроули : „те те очакват“.Но нямала идея кои са „те“. Тогава ,Кроули се обръща с молба към египетският бог Тот да разкрие мистерията:това е бил египетският бог Хор .След това Роза го отвежда в музея в Кайро ,където виждат Стелата на Анкх -еф -ен -Хонсу. Учудващо,но нейният номер по ред бил 666, същият,който в Откровението на Йоан се приписва на Звяра.

Дните 8,9,10 Април 1904 година се смятат за свещени от всички Телемити ,защото тогава е получена Книга на Закона,тогава е била продиктувана на Кроули от „служител на господаря Херу-Ра-Ха“ ,представил се за Хор-Паар-Крат.

Нейните върховни принципи са „Прави каквото ти е Воля,това е целият Закон“ , както и „Любов е Закона, Любов по своя Воля“. Книгата на Закона става основа на всички трудове на Кроули. „Прави каквото ти е Воля“ съвсем не значи „прави каквото ти харесва“. Тук акцентът пада върху самоосъществяването, откриването на истинската воля на индивида и нейното реализиране.Тази индивидуална Воля е нещо,което трябва да се преоткрие ,да се изчистят наслояванията ,илюзиите , патологичните наслагвания на социума върху съзнанието на индивида, както и капаните на това,което ние днес бихме нарекли Матрицата.Истинската Воля на индивида е проява на Волята на Колективната Вселенска душа,която Кроули представя като Нуит , египетската Богиня на Нощта и Звездите. Нещо повече – гръцките думи AGAPE и THELEMA имат една и съща нумерична стойност : 93. Това число означава връзката между Любовта ,като проява на единството на всички неща във Вселената(а не като проява на човешки сантимент) и индивидуалната Воля. Ненапразно в Книгата на Закона се казва „Прави каквото Волята ти повелява…и никой не ще възрази“.Ако човек следва своята Истинска Воля,то тя винаги ще е в хармония с Цялото. Това е причината и Кроули да акцентира толкова много на магическото развитие,защото магията се явява катализатор на реализацията на личната Воля,катализатор на самоосъществяването.

Китай 1905 – 1906

crowley-china

Тогава Кроули осъществява един истински подвиг -той успява да изкачи връх К2 или Еверест.Кроули тогава интензивно се занимава с Гоетия и ежедневно извършва ритуали,целящи постигането на Великото дело на магията и алхимията -връзката със свещеният ангел хранител.По-късно в своя живот той ще изпълни всички магически операции ,касаещи Свещената магия на Абрамелин в тази насока при това успешно.

САЩ 1914 -1918

Aleister Crowley Baphomet Ordo Templi Orientis O.T.O.
Aleister Crowley Baphomet Ordo Templi Orientis O.T.O.

През този период Кроули активно развива структурата на О.Т.О и дава голям тласък на ордена.

Краят на Кроули

aleistercrowley

Кроули умира на 1.12.1947 година в Недъруд на 72 годишна възраст.Има две версии за това,как е починал.Едната е,че той е загинал в бедност и мизерия, зависим от хероин в един английски хотел.

Но според други негови биографи, това е много далеч от истината.В последните си дни Кроули прекарва живота си като богат английски джентълмен, в най-изисканите клубове и в последните си години е ненадминат шахматист.

Дълбоко мразен от едни и боготворен от други,Кроули остава най-влиятелният маг ,мистик и гениален философ. Както е казано в Книгата на Закона : “ другите ще мислят ,че ти си се провалил,но аз ще те въздигам“ .Неговите идеи се оказват твърде разтърсващи,твърде неприемливи за тогавашните викториански нрави във Англия.Особено неговото отношение към сексуалността и сексуалните практики.Много е вероятно да е инсценирал и умишлено такъв нещастен край. Кроули е бил невероятно саркастичен, гледал е с ирония на ограничените и наплашени от социалните правила, норми и религиозни ограничения хорица . Още преживе се е сблъскал с много врагове. Да инсценира своя провал е било начин да прояви хем снизходителност, хем да изживее радостта от тяхното падение.