Телема и политика

ТЕЛЕМА И ПОЛИТИКА

Автор: Vali

Каква е политическата ориентация на Телема? От всичко написано дотук може да изглежда, че Телема е либерална, но това не е точно така. В телемитските среди политиката е тема, която носи раздори и проблеми. За мнозина тя е либерална, но това не е цялата истина- да се редуцира написаното в Книга на Закона и впоследствие писанията на Кроули само до либерални или само до консервативни е несериозно. В Книга ОЗ се казва съвсем ясно:

З. Човек има правото да мисли каквото иска:

да говори каквото иска:

да пише каквото иска:

да чертае, да рисува, да дяла, да гравира,

да моделира, да гради както иска:

да се облича както иска.

Което означава същото и:

Човекът може да изповядва тази политическа идеология, която неговата Воля диктува – да изучава тези политически философии според Волята му, да вдъхновява неговите другари-граждани така, както е Волята му, да гласува за когото е Волята му”

Телема е широкоспектърна – тя обхваща в себе си идеи от всички политически идеологии, било то либертариански, комунистически, феодалистки, монархистки, консервативни, прогресивистки и дори нацистки.

Отново, тук всичко зависи от Истинската Воля на индивида. Колкото повече ние опознаваме себе си, може да открием, че дадена политическа идеология е в синхрон с Волята ни, а може и да се случи и обратното: че политическата идеология, която сме следвали досега е противна на Истинската ни Воля. Възможно е(както е при мен) да откриете, че нито една политическа идеология не съответства на Волята ни.

Често може да чуете от разни телемити, че дадена политическа идеология не била телемитска. Такива телемити са загрижени повече за политиката, а не за Телема. Лично аз смятам, че един уважаващ себе си индивид, посветил се на Великото дело, няма да има много време да се отдава на разни политически пристрастия. Отново да поясня, всяка една политическа платформа може да намери своето място в Телема и тя ги подкрепя всичките. Но все пак, остава над тях!